Ако сте решили да си купувате колело, първото нещо, което трябва да направите е да вземете решение къде точно искате да го карате. За различните терени и обстановки колелата са различни.

В случай че обичате природата, често се качвате на планина и сте решили да разнообразите типичните си планински разходки, планинското колоездене ще вдигне добре адреналина! Със сигурност байкът (mountain bike) ще внесе ново удоволствие в живота ви.

Трябва да сте много внимателни при избора на колелото, затова накратко ще ви упътим кои компоненти са най-важни за него.

Имайте предвид, че планинският терен е много неравен, затова просто задължително е колелото ви да има много добър амортисьор.

Технологията при амортисьорите е много развита, целете се вашият да е възможно най-ефективен, а не поставен просто за красота. Накарайте консултанта в магазина да ви обясни по-подробно за моделите амортисьори, които се предлагат и се стремете към по-здравите, тъй като едно чупене ще ви излезе скъпо.

Ако направите компромис с качеството на амортисьора, след дълго каране по неравна повърхност ще разберете (усетите) за какво става дума.

Имайте предвид и бюджета си. Цените за такива колела варират от 500 до 2-3 000 лева и нагоре. Да, едно такова колело може да ви струва колкото цяла кола.

За гумите - стремете се към по-дебели. Тук пак е въпрос на лична преценка, но това е нашият съвет. Също така, гледайте да не ги пренапомпвате - рискувате да я спукате по-бързо. За кални условия ви трябват гуми с голям грайфер и едра шарка.

Препоръчваме рамката на вашия байк да е алуминиева, тъй като ще ви се налага да го разнасяте насам - натам, а и ще имате по- добър въздушен контрол, ако сте решили да хвърчите.

Веригата трябва да е много добре обтегната, за да не пада от друсането. Отпред е добре да имате само един венец, който трябва да има и държач.

За да се предпазите от наранявания и сериозни контузии, ще ви трябват протектори и каска.Тук един компромис може да ви коства много, така че колкото повече внимание отделите на предпазителите, толкова по-добре за вас.

Ако сте решили да навлезете в по-екстремни води, ето някои важни неща, които трябва да си носите: мини аптечка, вода (задължително!), карта, ключ за веригата, лепенки за гуми (в случай, че спукате гума), помпа и, ако имате желание - резервна гума.

За каране на дълги разстояния по-добре си вземете голяма раница, вместо чантичка на колелото. Ще събере повече неща, които почти със сигурност ще са ви необходими.

Предимството на планинското колоездене е в това, че за него няма сезон. Зимните спускания могат да ви доставят не по-малко емоции от летните. Но не забравяйте да сложите специални гуми за зимно каране и внимавайте с подбирането на терена.

Ако все още карането ви е нестабилно, придържайте се само към отъпканите пътеки.

И най-важното - наслаждавайте се, а ние ще се постараем да ви предоставяме още информация за така любимите ни колела.