fbpx

Количката е празна

Подскачайки върху планински велосипед, наслаждавайки се на прекрасния пейзаж навън, е един вълнуващ начин да прекараме деня. Както при всеки друг спорт на открито, оборудването, което ще вземете със себе си, може да окаже голямо влияние върху цялото ви преживяване. Имайки предвид това, тук сме събрали няколко съвета за екипировката за планинско колоездене.

Велосипед за планинско колоездене

Може да изглежда очевадно, но най-важната част от екипировката е самият велосипед. Работата е там, че хората не отделят достатъчно време, когато купуват колело. Някои  се спират на най-евтиното, което намерят и го купуват веднага, без дори да седнат на него и да го пробват. Има и такива, които купуват възможно най-скъпия велосипед само, за да покажат, че могат да си го позволят. Разбира се, има шанс всяко колело да отговори на целите на купувача си, но и двамата ще подходят към това по неправилен начин.

Трябва да попаднете на място с компетентен персонал. Служителите във фирмата, която ги продава лесно ще отговорят на въпросите ви, продавайки ви най-доброто колело, отговарящо на целта ви. Там, можете да се чувствате свободни да задавате въпроси, знаейки, че инвестирате в най-важната част от екипировката си за колоездене.

Вело каски за планинско колоездене

От жизненоважно значение е да си купите каска. Някои момчета мислят, че каската ги прави по-малко мъжествени, но дори и да беше вярно, какъв предпочиташ да бъдеш – мачо или жив? Всеки, който се е занимавал с планинско колоездене е наясно с честите катастрофи и злополуки, които стават. Въпросът не е дали ще паднете, а колко пъти ще го направите. Каската е едната част от оборудването, за която не трябва да пестите пари – тя може да ви спаси от сериозно нараняване или смърт.

След каската, ръкавиците са другата най-значима част от екипировката. В зависимост от качеството им, те ще предпазят ръцете ви от охлузвания и наранявания, когато паднете. Друга полза от ръкавиците е, че ще ви помогнат да захванете по-стабилно кормилото на велосипеда си. Поради естеството на планинското колоездене, може да бъде катастрофално, ако ръцете ви се хлъзнат, докато карате по опасен терен.

Очила, ръкавици, обувки и друго оборудване за колоездене

Очилата за защита също са част от екипировката, в която е хубаво да инвестирате. Ще сте на открито, когато карате, а пътеките са покрити с всякакви неща, които не бива да попадат в очите ви, включително пръст, мръсотия, прах и т.н. Освен това, ако носите очила, няма да се налага да се притеснявате от слънцето особено, когато е ниско в небето, което ще ви позволи да се насладите напълно на времето си на пътеката.

Последната част от оборудването за планинско колоездене, на която ще обърнем внимание, са обувките. Може да сложите всякакъв тип обувка, когато карате колело, но  повечето от колоездачите предпочитат да си купят обувки, създадени специално за този спорт. Те се прикрепят към педалите, позволявайки ви да наберете по-голяма мощност при всяко движение.